om oss
Vad vi erbjuder
Åbykulle erbjuder socialterapeutiskt boende och daglig verksamhet för vuxna med funktionsnedsättning. Åbykulle har individanpassade lösningar för personer § LSS personkrets 1 med en intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd, komplexa beteenden och stora omvårdnadsbehov. Åbykulle vänder sig till individer som är i behov av en småskalig individanpassad helhetslösning i en skyddad och harmonisk miljö.
Hur vi jobbar
Mindre enheter
På Åbykulle prioriterar vi små enheter för att skapa en lugn och trygg miljö för våra boende. Våra gruppbostäder består av max fyra lägenheter, oftast tre, i en personlig och stabil miljö, där varje individs behov står i fokus. Det skapar en högre personaltillgänglighet vilket passar våra boende som ofta har stort behov av personal.
Individanpassade lösningar
Lösningar som är anpassade för att minimera stress hos både huvudpersonen och personal skapar en trygg och rogivande atmosfär. Våra bostäder är individuellt anpassade efter behov med större ytor där stressande situationer kan uppstå.
Helhetskoncept
Vi erbjuder både boende och daglig verksamhet, där personalen från boendet följer med till daglig verksamhet för att skapa ett lugn hos våra huvudpersoner med minimalt antal personalbyten under dagen. På daglig verksamhet finns möjlighet till individuella arbetsrum eller gemensamma arbetsytor, efter vad huvudpersonen föredarar.
Våra medarbetare
Våra medarbetare är de som jobbar närmast huvudpersonerna och vi lägger därför stor vikt vid vilka vi anställer och deras förhållningssätt till sina arbetsuppgifter. Medarbetartätheten på varje enhet motsvarar det behov som finns hos våra huvudpersoner och vi tillämpar individuell planering tillsammans med våra kunder.
I vårt team på Åbykulle finns, förutom intern kompetens inom LaB, Tydliggörande pedagogik och AKK, även vidareutbildad personal som stödpedagoger, undersköterskor, socionomer och tillgång till egen sjuksköterska. Vi har dessutom tillgång till en rad specialistkompetenser på konsultbasis.
Ledning, ägare och styrelse
Hanna Kantor, VD: Socionom med över 17 års erfarenhet av socialt arbete. Tidigare verksamhetschef på Nytida och Solhagagruppen.
Hans Fredrik Berg, styrelseordförande och ägare: Över 40 års erfarenhet av socialt arbete.
Lotta Leino, styrelseledamot: Över 40 års erfarenhet av socialt arbete. Driver gruppboendet Sånbeby Vik. Tidigare verksamhetschef Borgs gård.
Valentin Berg, avtalsansvarig & styrelseledamot: Jurist med inriktning på socialrätt. Flerårig erfarenhet av socialt arbete. Tidigare bolagsjurist på Solhagagruppen.
Leo Berg, kvalitetschef & styrelseledamot: Socionom och ekonom med flerårig erfarenhet av socialt arbete. Tidigare verksamhetschef på Solhagagruppen och Ambea.
För ekonomiska underlag hänvisar vi till Allabolag.
Vårt kvalitetsarbete
Vi arbetar med kvalitetsledningssystem enligt SOSFS2011:9. Vi följer ett årshjul i det systematiska kvalitetsarbetet. Årshjulet används för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet. Planera, leda, kontrollera, följa upp, utvärdera och förbättra verksamheten. Målet är att ge tjänster med god säkerhet gentemot våra huvudpersoner, som ständigt utvecklas och blir bättre.
VÅRA VÄRDERINGAR
Människan
Hos Åbykulle står människan i centrum. Vi tillhandahåller goda levnadsvillkor för personer med stora stödbehov och vi skapar ett utrymme som saknas i det övriga samhället. Genom ett bemötande som ser och respekterar det unika i varje människa skall alla få stimulans att utveckla sina färdigheter och utforma en kvalitativ och individuell livsväg. Meningsfullhet och skapande är centralt i boende och på arbetet. Empatisk tålamod och aktning för den enskildes liv är ett stöd som får individer att växa.
Helheten
Att vara i ett sammanhang där man känner sig hemma ger stöd och glädje över att vara den man är. En sund gemenskap skapar förutsättning för utveckling. Samvaro ger även utmaningar som är värdefulla för ett livslångt lärande.
Människan samverkar med omgivningen. Tillgång till ett kvalitativt landskap och boende, näring, levnadsrytmer och kultur som en helhet ger livskvalitet och stöd att utvecklas.